Biografie

exlibrisJan Hendrik Van Damme (1965°) werd geboren als laatste kind van vijf in een kunstenaarsgezin. Zijn vader is een graficus die in de wereld van verzamelaars van exlibris en grafiek bekend staat om zijn meesterlijke houtsneden en kopergravures. Zijn moeder is een kalligrafe die met vuur haar kunst uitdraagt. Hun kinderen stimuleren ze om op hun beurt hun passie te ontdekken. In de lessen muziekinitiatie vind Jan hendrik op zesjarige leeftijd die begeestering. Rond zijn twaalfde ontdekt hij dat niet zozeer het musiceren zijn drijfveer is, maar het creëren, het bedenken van muziek.

Na studies aan het conservatorium – compositie in de klas van Luc Van hove - begint hij een loopbaan in het muziekonderwijs. Daar schrijft hij vanuit zijn pedagogische activiteiten een grote hoeveelheid muziek voor kinderen. Kinderliedjes, muziektheater, musicals.

In de marge daarvan is het zoeken naar tijd om ook nog koormuziek te kunnen schrijven, onder andere voor zijn eigen vocaal kwartet en onder andere voor het Leuvens Universitair koor, dat dan geleid wordt door Edwig Abrath.

Wanneer hij in 2009 directeur wordt van een kunstacademie in Ekeren en verlegt hij zijn werkterrein eindelijk naar waar z’n hart werkelijk ligt: kamermuziek en orkestmuziek. Het is Luc Anthonis, de dirigent van het symfonisch ensemble van de academie die deze werken een kans geeft en professioneel vertolkt. De voorbije tien jaar ontstonden zo een aantal concerto’s. Voor klarinet, viool, twee cello’s en in 2017 een voor fagot.

Daarnaast ontstonden een werk voor koor, tenor en orkest en een bescheiden aantal kamermuziekwerken, waaronder drie strijkkwartetten gebaseerd op schilderijen uit de twintigste eeuw. Het laatste kwartet, dat de werken van de Britse schilder Lucian Freud belicht werd gecreëerd door het jonge Hestia String Quartet, waarin dochter Fien Van Damme de cellopartij vertolkt.

De vriendschap met Kurt Bertels en het Kugoni trio, zorgde ervoor dat de saxofoon een belangrijke plaats in zijn recente composities inneemt. Een werk voor tenorsaxofoon solo en soundfile, een saxofoonkwartet en de “Sonate Estivale à la mémoire d’Henri Dutilleux” voor viool, altsaxofoon en piano zijn hiervan het resultaat.

Jan Hendrik Van Damme schrijft tonale, melodieuze muziek, maar tast daarbij de grenzen af. Zijn muziek is toegankelijk en narratief. Hij probeert zijn composities een degelijke architectuur te geven en streeft er naar veel te zeggen met weinig muzikaal materiaal. Hij wil muziek schrijven die direct aanspreekt, maar die de luisteraar ook verrast en hem meeneemt in een boeiend muzikaal verhaal.