Biografie

exlibrisJan Hendrik Van Damme (1965°) werd geboren als laatste kind van vijf in een kunstenaarsgezin. Zijn vader is een graficus die in de wereld van verzamelaars van exlibris en grafiek bekend staat om zijn meesterlijke houtsneden en kopergravures. Zijn moeder is een kalligrafe die met vuur haar kunst uitdraagt. Zij stimuleren hun kinderen om op hun beurt hun passie te ontdekken. Jan Hendrik vindt die begeestering op zesjarige leeftijd, in de lessen muziekinitiatie bij Lieve Suys. Rond zijn twaalfde ontdekt hij dat niet zozeer het musiceren zijn drijfveer is, maar wel het creëren, het bedenken van muziek.

Na studies aan het conservatorium – compositie in de klas van Luc Van hove - begint hij een loopbaan in het muziekonderwijs. Daar schrijft hij vanuit zijn pedagogische activiteiten een grote hoeveelheid muziek voor kinderen. Kinderliedjes, muziektheater, musicals.

In de marge daarvan is het zoeken naar tijd om ook nog koormuziek te kunnen schrijven, onder andere voor zijn eigen vocaal kwartet en voor het Leuvens Universitair koor, dat dan geleid wordt door Edwig Abrath.

Wanneer hij in 2009 directeur wordt van de academie in Ekeren, verlegt hij zijn werkterrein eindelijk naar waar z’n hart werkelijk ligt: orkestmuziek en kamermuziek. Het is Luc Anthonis, de dirigent van het symfonisch ensemble van de academie die de orkestwerken een kans geeft en professioneel vertolkt. De voorbije tien jaar ontstonden zo concerto's voor klarinet, viool, twee cello’s, fagot en ook een werk voor koor, tenor en orkest. 

Naast die orkestwerken werkt hij aan een bescheiden oeuvre kamermuziek, waaronder drie strijkkwartetten gebaseerd op schilderijen uit de twintigste eeuw. Het laatste kwartet, dat de werken van de Britse schilder Lucian Freud belicht werd gecreëerd door het jonge Hestia String Quartet, waarin zijn dochter Fien Van Damme de cellopartij vertolkt.

De vriendschap met Kurt Bertels en het Kugoni trio, zorgde ervoor dat de saxofoon een belangrijke plaats in zijn recente composities inneemt. Een werk voor tenorsaxofoon solo en soundfile, een saxofoonkwartet en de “Sonate Estivale à la mémoire d’Henri Dutilleux” voor viool, altsaxofoon en piano zijn hiervan het resultaat.

In de nabije toekomst werkt Jan Hendrik aan een klarinet-kwintet, een bundel werkjes voor blaastrio, een vierde (elektrisch) strijkkwartet en een orkestwerk: "Il tempio delle passioni Umane"

Jan Hendrik Van Damme schrijft welluidende, melodieuze muziek, maar hij tast ook de grenzen af. Zijn muziek is toegankelijk en narratief, heeft een voor de luisteraar gidsende architectuur en streeft naar een grote zegginskracht. Hij wil muziek schrijven die direct aanspreekt, die de luisteraar meeneemt in een boeiend muzikaal verhaal, maar ook blijvend kan verrassen. Daarom is zijn muziek gebaseerd op alle ervaring van de ganse muziekgeschiedenis, en terzelfdertijd gelardeerd met alle verworvenheden van de eigentijdse muziekschriftuur. 

Zijn werk is regelmatig te hbeluisteren op de radio, en kende uitvoeringen in België, Duitsland, Italië, Litouwen, Nederland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en de Verenigde Staten.